Flugfiske är också en vanlig fiskevariant i Sverige. Den används ofta vid fiske från båt samt när man fiskar i större öar eller andra rörliga vattendrag.

Är det svårt att flugfiska?

Flugfiske sägs ofta vara ett av de svåraste sätten att fiska på. Det är en komplicerad teknik och mycket att hålla reda på. I vanliga fall är det väldigt klokt att gå en kurs i flugfiske innan man börjar med det. På så sätt lär man sig hur man ska gå tillväga. Även om man inte lär sig allt på en dag kan man i alla fall komma en bra bit på vägen.

Var får man flugfiska?

Om man har fiskekort får man fiska med flugspö på flera ställen i Sverige. I tidningar som Expressen och flera fisketidningar kan man få tips om många olika fiskeplatser. Flugfiske lämpar sig dock bäst på stilla sjöar, i olika dammar samt i större åar.

Skillnader mellan flugfiske och kastspö

När man flugfiskar använder man sig av ett längre fiskespö, samt av en väldigt lång lina som man till viss del håller uppsamlad i ena handen. Man har ingen rulle där linan rullas upp direkt utan man jobbar ut en stor mängd lina som man kan använda för att locka och arbeta fisken med. När man får napp är det sedan dags att korta upp linan. Det får inte ske för fort. Man måste också se till att man inte har för stor mängd lina ute så att man trasslar in sig. Linan kan också trassla till sig vilket inte heller är så bra.

Hur lär man sig flugfiska?

I stort sett vem som helst kan hantera ett metspö eller ett kastspö. Att flugfiska är dock inte fullt lika lätt. Man kan lära sig en del genom att man helt enkelt övar på egen hand. Risken är dock stor att fisket blir fel och att man inte får speciellt mycket fisk. Man kan också lära sig mycket genom att man läser olika artiklar om fisket. Om man är beredd på att satsa en del pengar på fisket kan man också gå kurser i flugfiske. Det finns sådana som är ett par timmar långa, och kurser som sträcker sig över en vecka eller än längre tid. I de längre kurserna får man ofta prova på att fiska också i olika vattendrag vilket kan vara spännande.