Om du hanterar fisken bra kommer den hålla kvaliteten i frysen fram tills du är redo att äta den.

Det sägs att en kylhållning som är omsorgsfull är det avgörande för resultatet på tallriken. Vill du tillaga en utsökt måltid med fisken du fångat, kanske tillsammans med en glas vin du beställt med hemleverans kommer här några tips på hur du hanterar fångsten rätt.

Avkrokning till frys

Det bästa du kan göra när du fiskar är att lägga din fångst på is så snabbt du tagit loss kroken. Det går dock lika bra att endast lägga fisken på en kyld plats. Men genom att frysa ner den direkt kommer hållbarheten och kvaliteten vara högre. Det är dock inte alltid möjligt att göra detta. Om du sitter på en brygga eller i en mindre båt finns det en chans att du inte har en kyld plats att förvara fångsten.

Ett alternativ är då att köpa en liten kylbox där du lägger ner en hög med is. Då är det bara att slänga in fisken där och sedan vidare till frysen när du kommit hem. Ett tips är att du rensar fisken direkt. Annars måste den tina upp lite innan detta är möjligt. Det är bättre att den är fryst hela tiden istället för att den tinas upp för att frysas ner igen.

Hur länge håller fryst fisk?

Det beror på vilken fisk du fryser ner. Det sägs att en fet fisk klarar sig upp till tre månader. Makrill klarar en månad, lax däremot kan klara sig i frysen upp till fem månader.

När det gäller mager fisk kan dessa klara sig max sex månader så länge den hanterats rätt.