De allra flesta väljer att fiska på sommaren, våren och hösten när det är hyfsat skönt ute men det finns också möjlighet att fiska på vintern. Det är dock inte helt lätt om man inte har en frusen sjö att vara på.

Olika typer av isfiske

När det gäller isfiske kan man antingen välja att pimpla eller att meta. Fiskeformerna är relativt lika varandra. I pimelfisket kan man ha flera krokar på en lina och man sätter flera linor i olika hål i isen. Man har en liten pingla på varje lina och när fisken nappar går man dit för att kolla linan. Metar man har man ett mindre fiskespö som man håller i. Man rycker lite i linan till och från för att locka fisken.

Viktigt att tänka på

En av de allra viktigaste sakerna att tänka på är säkerheten. Man måste börja med att ta reda på att isen faktiskt är tjock nog för att man ska kunna vistas på den. Man bör också se till att ha med sig isdubbar och även en flytväst kan vara bra att ha. Se också till att ha rätt kläder på dig och även på eventuella barn som följer med.

Isfiske för alla

Alla kan njuta av en dag på isen. Kanske kan man kombinera fisket med att åka skridskor, eller med att leta efter olika djurspår. Det är dock viktigt att man är klädd på rätt sätt och det gäller alla som är med. Det går snabbt att bli kall och när det gäller isfiske kan det ta tid innan man får napp. De hål som används vid isfiske är i regel små och om man ser till att ingen vak eller liknande finns i närheten är det ingen större risk att barnen hamnar under isen.