Kläderna är avgörande för att fisketuren ska bli så trevlig som möjlig. Med rätt kläder håller du dig torr, varm och skyddad hela dagen, vilket ger optimala förutsättningar. Eftersom vädret snabbt kan förändras är det viktigt att klä sig i flera lager som snabbt går att anpassa efter den rådande väderleken. Här kan du läsa mer om de bästa kläderna när du ska fiska.

Välj kläder i bra material

Materialet i kläderna är A och O när du ska vistas en längre tid till havs eller i skog och mark. ITAB Outdoor erbjuder högkvalitativa fritidskläder i bra material som håller dig torr och varm. Du hittar ett brett utbud av vildmarksbyxor, underställ, regnkläder, stövlar, kängor och värmande tröjor. De erbjuder ett prisvärt sortiment med kläder för herr, dam och barn. Med andra ord kan du hitta passande fiskekläder för hela familjen på ett och samma ställe. De erbjuder bland annat värmande ullunderställ och bambuunderställ som effektivt transporterar bort svett och fukt från kroppen, vilket minskar risken för att bli nedkyld. Materialvalet är mycket viktigt för att fisketuren ska bli trevlig. Klä dig aldrig i bomull närmast kroppen eftersom det är ett material som absorberar fukt och gör att du kan bli kall och nedkyld. Välj bra material som bambu, merinoull eller polyester istället. Bambu är dessutom ett miljövänligt material eftersom det är ett snabbväxande träd som inte behöver någon konstbevattning eller bekämpningsmedel.

Flerskiktsprincipen

Den grundläggande regeln vid fiske eller andra friluftsaktiviteter är att klä sig i flera lager. Den så kallade flerskiktsprincipen går ut på att klä sig i flera tunna lager istället för ett eller två tjocka lager.

  • Lager 1 ska transportera bort fukt. Det här är ett viktigt lager och utgörs ofta av en tunn tröja eller ett underställ i fuktavledande material. Det här lagret ska vara torrt och skönt mot kroppen.
  • Lager 2 ska absorbera fukt och isolera kroppen. Mellanskiktet ska absorbera fukt från det första lagret samt isolera och värma kroppen.
  • Lager 3 ska värma. Det är det mest värmande lagret och det kan tas av när du rör på dig mycket. Fleece och ull är bra material för detta lager.
  • Lager 4 ska skydda mot vind och regn. Det yttersta lagret anpassas efter säsong, men en skaljacka eller en annan jacka som skyddar är bra val.
  • Lager 5 ska ge extra skydd. Mössa, vantar, väst eller dunjacka kan behövas om det är riktigt kallt ute eller om fisketuren innebär mycket stillasittande.