Vid vattnet och på is gäller det att man är försiktig. Det kan hända otäcka olyckor och varje år avlider flera personer bara i Sverige under fisketurer. Även barn är inblandade i olyckorna, och i de flesta fall sker olyckorna på grund av att man inte använder rätt skyddsutrustning. I andra fall sker olyckan på grund av att man inte har koll på vett och etikett vid vatten.

Var försiktig

När du är vid vatten eller på is måste du vara försiktig. Om det regnar kan klipphällar och träbryggor vara hala och det är lätt att ramla i. Tänk också på att du är relativt utsatt för vädrets makter. Vid havet kan stora vågor vara farliga och åskan dras ofta till stora, öppna ytor.

Ha koll på isen

Ska du isfiska måste du se till att ha koll på isen. Den kan se tjock och fin ut, men sprickor kan gömma sig under ett tunt lager is och snö kan dölja tunn och svag is. Ha med en käpp eller ispik och använd den för att prova isen innan du går på den. Är du osäker bör du inte gå för långt ut från land.

Spring inte

Spring inte, varken på is eller vid vattenkanten. Det gäller både barn och vuxna. Om du går hinner du upptäcka eventuella faror och risken minskar också för att du ramlar och slår dig. Om man ramlar och slår i huvudet kan man svimma av och då är risken stor att man drunknar trots att vattnet kanske inte är särskilt djupt.