Som sportfiskare älskar vi att vara ute i naturen och njuta av spänningen vid hugget. Men vårt fiske påverkar miljön, bland annat genom risken för överfiske, oönskad bifångst och inte minst genom förlorade fiskeredskap, så kallade ”spökredskap”. Dessa spökredskap är förlorade eller dumpade fiskeredskap som fortsätter att fånga fisk och andra djur, vilket skadar det marina livet och bidrar till plastföroreningar. Genom att bli mer medvetna om vår påverkan och göra kloka val kan vi minska vårt ekologiska fotavtryck och bidra till att bevara våra vatten och fiskbestånd för framtida generationer. Den här artikeln ger dig en guide till hur du kan utöva din passion på ett mer hållbart sätt.
Fiskets påverkan och ansvarsfulla val
Fritidsfisket har en inverkan på våra sjöar och hav. Ett stort hot är överfiske, som drabbar många fiskbestånd. Sportfiskets påverkan ökar i takt med att yrkesfisket minskar, vilket gör det allt viktigare med hållbara metoder. Men det handlar inte bara om hur mycket fisk vi tar upp, utan också vilken fisk och hur den fångas.
Vissa fiskemetoder, som bottentrålning, är skadliga för miljön. Trålarna släpas längs botten och förstör livsmiljöer, fångar oönskade arter och frigör koldioxid. Som tur är finns det skonsammare alternativ, som att använda krok, nät eller bur.
Välja rätt fisk
Som konsument och sportfiskare har du stor makt. Genom att välja fisk från hållbara bestånd och undvika hotade arter bidrar du till ett mer miljövänligt fiske. Ålen är ett tydligt exempel – den är akut hotad på grund av överfiske, vandringshinder och habitatförstörelse. Därför bör du undvika all ål, även odlad. Torsken i Östersjön är ett annat exempel. Beståndet har kollapsat på grund av överfiske och miljöproblem, och bör därför undvikas. Även strömming och sill från Östersjön är i kris. Naturskyddsföreningen hjälper dig att göra smartare val.
Jätteräkor och odlad lax
När det gäller jätteräkor, tigerräkor och scampi är de flesta odlingar i tropiska områden problematiska då de bidrar till skövling av mangroveskogar, som är viktiga livsmiljöer. Välj istället, om möjligt, jätteräkor som odlats i Europa i slutna, landbaserade system. Odlad lax är också vanlig, men produktionen har miljöpåverkan genom foderanvändning och utsläpp. Välj Krav-märkt lax om du vill äta lax.
Hållbara metoder för sportfiskare
Ett viktigt steg mot miljövänligt fiske är att använda skonsamma metoder. Det innebär att välja redskap och tekniker som minimerar skador.
Återutsättning – ”Catch and Release”
Inom sportfisket är ”catch and release”, alltså att släppa tillbaka fångad fisk, en vanlig metod. Men det är viktigt att göra det rätt. Uppsala Universitet betonar i en diskussion om hållbart sportfiske vikten av korrekt hantering för att fisken ska överleva.
Fisken bör krokas ytligt, hanteras varsamt med blöta händer och snabbt sättas tillbaka. Felaktig hantering kan leda till att fisken dör, även om den verkar pigg när den simmar iväg. Lär dig rätt teknik om du vill praktisera återutsättning – det är en viktig del av ett ansvarsfullt fiske.
Minska skräpet – ta hand om dina redskap
Förlorade fiskeredskap, de så kallade ”spökredskapen”, är ett stort problem. De fortsätter att fiska okontrollerat och skadar djurlivet. IVL Svenska Miljöinstitutet visar att fritids- och sportfiske bidrar till problemet. ”Spökredskapen” skadar inte bara djur, utan bryts också ner till mikroplaster som förorenar haven.
Var noggrann med din utrustning, undvik att lämna linor och krokar i naturen och kassera gamla redskap på rätt sätt. Havsmiljöinstitutet har undersökt hur förlorade redskap kan hanteras.
Återbruk och ny teknik
Istället för att alltid köpa nytt, tänk på att köpa begagnad fiskeutrustning eller sälja det du inte behöver. Tradera och Sportfiskarna samarbetar för att främja återbruk. På Tradera kan du hitta begagnade fiskedrag, rullar och annan utrustning. Det finns även andra sidor som Blocket och specialiserade fiskeforum där begagnad utrustning säljs. Genom att förlänga livslängden på prylarna minskar vi behovet av nyproduktion.
Teknikens roll
Även om det inte finns någon exakt svensk motsvarighet till den sydafrikanska Abalobi-appen, som Naturskyddsföreningen beskriver som ett sätt att koppla samman fiskare och konsumenter, finns det potential för liknande lösningar. I framtiden kan vi kanske se appar som hjälper oss att rapportera fångster, hitta information om fiskeregler eller få tips om var vi kan fiska hållbart.
Engagemang och framtidens fiske
Att engagera sig i fiskevård är ett bra sätt att bidra. Du kan gå med i en lokal fiskevårdsförening, rapportera in dina fångster och följa fiskereglerna. Sportfiskarna arbetar aktivt för ett hållbart fiske och har tydliga mål.
Ett miljövänligt fiske handlar om balans. Det kräver kunskap, engagemang och medvetna val. Genom att välja rätt metoder, hantera redskapen ansvarsfullt och vara en medveten konsument kan du göra skillnad. Fråga i fiskdisken var fisken kommer ifrån och hur den är fångad. Små steg räknas. Tillsammans kan vi skapa ett fiske som är lika roligt för oss som det är skonsamt för naturen!